Så funkar gravidtest

Det är mycket lätt att ta reda om du är gravid med ett graviditetstest. Ett graviditetstest skaffar du enkelt på nätet, beställ idag och du har det i brevlådan imorgon. Ett test kostar inte mer än 60 kronor och finns även i 2-pack för 79 kronor och i 5-pack för en hundralapp. Det finns två olika typer av graviditetstest att välja på: graviditetsstavar och gravitetsstickor. Båda testerna är mycket tillförlitliga med 99.9 procents säkerhet för graviditetsstaven och 99.5 procents säkerhet för graviditetsstickan, vilket är en försumbar skillnad. Graviditetsstickan är lite billigare graviditetsstaven.

Så gör du

När du har fått hem ditt gravitetstest är det bara att göra testet på en gång för att se om du är gravid. Du kan göra testet redan 6 dagar efter den eventuella befruktningen, det vill säga en vecka innan du normalt får din mens.

Det bästa är att testa sig på morgonen, men det inte är helt nödvändigt. Du ska kissa på gravitetstestet i några sekunder och sedan tar det högst någon minut innan du ser resultatet. Om du ser två tydliga streck på graviditetstestet är det 100 % säkert att du gravid. Det är bara om testet visar att du inte är gravid som felmarginalen är på 0.01 % respektive 0.5 %. Det kan därför vara lönt att göra ett nytt graviditetstest om du inte får din mens eller om strecken är otydliga.