Preventivmedel

För många är ett positivt graviditetstest ett glädjebesked men för andra kan det vara jobbigt och ångestfyllt om graviditeten inte är planerad. För att undvika oönskade graviditeter är det viktigt att skaffa sig kunskap om olika sorters preventivmedel.

Skydd mot graviditet

  • Kondomer är ett mycket säkert skydd och finns i många olika varianter. Det fina med kondomer är att de inte bara skyddar mot oönskad graviditet utan ger även ett skydd mot alla slags könssjukdomar.
  • P-piller finns också i flera olika varianter och ger ett bra skydd mot graviditet om man tar tabletterna enligt ordination. Det finns även hormonfria p-piller som kan vara lämpliga för dig som har högt blodtryck. Prata med din barnmorska eller din gynekolog om vad som passar bäst för just dig.
  • Hormonspiral är ett mycket bekvämt och säkert preventivmedel. Hormonspiralen förs in i livmodern av en läkare eller barnmorska och används i fem år. Den bidrar också till minskade blödningar (många blöder inte alls) och är därför ett bra alternativ för dig som lider av extremt riklig mens.
  • P-spruta ges en gång i kvartalet och är ett mycket effektivt preventivmedel. Om sprutan ges under mensens första dagar börjar skyddet verka direkt. Du bör emellertid vara medveten om att det kan ta upp till 18 månader efter den sista sprutan innan ägglossningarna kommer igång igen. Det kan alltså ta upp till 1 1/1 år innan du kan bli gravid efter att ha använt dig av P-spruta.

Det finns givetvis flera andra alternativ och om du inte vet vilket som är lämpligast för just dig rekommenderar vi på ärjaggravid.se att du kontaktar din gynekolog eller barnmorska för rådgivning och mer information.

Senaste kommentarer
    Arkiv
    Kategorier
    • Inga kategorier