Kost vid graviditet

När du är gravid är det viktigt att du är extra noga med vad du äter. Den näring du får i dig får även barnet i sig och det du inte får i dig tillräckligt av får inte heller barnet i sig, så enkelt är det. En allsidig kost är därför det bästa både för dig som är gravid och för ditt barn. Under den största delen av graviditeten behöver du få i dig ungefär 2 200 kilokalorier per dag, men mot slutet bör du öka kaloriintaget till 2 500 kilokalorier per dag. Dels är det viktigt för att barnet behöver mer eftersom det har blivit större och dels för att du behöver extra energi inför förlossningen.

Om du äter en allsidig kost som innehåller proteiner, fett, kolhydrater och gott om vitaminer så får du i dig det mesta din kropp och ditt barn behöver, men du bör emellertid tänka på att få i dig mer järn och kalcium än normalt. Därför ska vi på ärjaggravid.se titta närmare på varför du behöver mer järn och kalcium och hur du får det i dig.

Järn

Den gravida kvinnans behov av järn ökar eftersom järnet behövs för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar, vilka i sin tur innehåller hemoglobin. Om du har för låga halter hemoglobin i blodet transporteras inte tillräckligt med syre till barnet, vilket gör att barnet växer och utvecklas sämre och det kan även göra dig trött.

Järn finns bland annat i nötter, leverpastej, gröna grönsaker, jordgubbar, ärter och grovt mjöl. Även lever och fiskleverolja innehåller mycket järn, men ät sparsamt av detta eftersom lever och fiskleverolja innehåller mycket A-vitamin som i för höga doser kan vara skadligt för barnet. Många gravida kvinnor behöver även järntillskott som de kan få från sin barnmorska.

Oavsett om du äter en järnrik kost eller om du tar järntabletter är det bra att göra det i kombination med C-vitaminrika produkter eftersom C-vitamin underlättar kroppens upptag av järn.

Kalcium

Kalcium är viktigt för uppbyggnaden av barnets benstomme och tänder och bidrar samtidigt till att blodet levrar sig som det ska. Drick gärna 5 dl mjölk, yoghurt eller filmjölk om dagen eftersom mejeriprodukter innehåller gott om kalcium. Ost funkar också utmärkt men välj då helst hårda ostar. Ostar gjorda på opastöriserad mjölk, samt mögelostar bör undvikas. Annan mat som också innehåller mycket kalcium är nötter och mandel, gröna grönsaker och sardiner.