Besvär vid graviditet

Vi på ärjaggravid.se har redan tagit upp tecken på graviditet och vilka graviditetsbesvär som kan uppstå precis i början av gravideten, det vill säga strax efter befruktningen. Här kommer vi istället fokusera på några av de vanligaste graviditetsbesvären som du kan drabbas av om du går igenom en hel graviditet och vad du kan göra åt besvären.

Illamående och halsbränna

Det är mycket vanligt att kvinnor drabbas av gravidetetsillamående under de tre första graviditetsmånaderna men det finns även de som mår illa till och från under hela graviditeten. För att dämpa illamåendet bör du undvika matos och inte äta stekt, fet och kryddstark mat. Ät helst mindre portioner ofta och livsmedel med långsamma kolhydrater, till exempel pasta, ris och potatis. Om du drabbas av halsbränna bör du använda dig av samma kostråd som för illamående och eventuellt använda ett läkemedel mot halsbränna som även gravida får ta.

Svampinfektion

Det är tyvärr inte ovanligt att man drabbas av en svampinfektion när man är gravid. För att förebygga svamp bör du använda bomullstrosor och inte använda parfymerad tvål eller bära åtsittande kläder.  Om du drabbas av en svampinfektion ska du kontakta en läkare som sedan skriver ut ett läkemedel åt dig.

Graviditetsyrsel

Ett annat vanligt graviditetsbesvär är yrsel och svimningar. Yrsel uppstår när det samlas för lite blod i hjärnan och eftersom det samlas så mycket blod i livmodern under graviditeten drabbas många gravida kvinnor av yrsel. Du bör därför helst inte resa dig för snabbt om du är gravid och du bör undvika att stå upp för länge i sommarhetta eller i varma kvava rum. Om du drabbas av yrsel ska du sätta dig ner, placera huvudet mellan knäna och andas djupt. Lätta på plagg som sitter hårt och se till att du får luft in i rummet om du befinner dig inomhus. Du kan även lägga dig på rygg och placera benen högt.

Bäckensmärta

Under graviditen mjukas ledbanden upp vid bäckenet och bäckenet blir mer rörligt som en förberedelse inför förlossningen. Det här graviditetsbesväret är alltså en helt naturlig del av graviditeten och kan vara mer eller mindre jobbig. Om du får riktigt jobbiga smärtor kan det bero på foglossning, så kontakta alltid en läkare om du skulle få svåra smärtor. Det kan hända att du behöver få sjukgymnastik och/eller kryckor för att minska smärtan. Om dina smärtor är jobbiga men uthärdliga bör du undvika rörelser som gör ont, gå med små steg och inte belasta ett enda ben för mycket, till exempel när du klär på dig.

Nu kanske du har blivit helt uppskrämd efter att ha läst allt det här och innerligen hoppas på att svaret på din fråga ”är jag gravid?” är ”nej”, men tänk på att det är långt ifrån alla gravida kvinnor som drabbas av svåra graviditetsbesvär. För de flesta kvinnor är graviditeten en underbar tid.